Hippokrates na otázku, ako si udržať zdravie, odpovedal: „ Nejesť do sýtosti, nebáť sa námahy“.
Už v 16.storočí radil švajčiarsky lekár a astrológ, Paracelsus ( 1493 – 1541 ):
„ Do 20.roku života jedz toľko, koľko môžeš, do 50-ky toľko, koľko musíš, po 50-ke tak málo, ako len môžeš.“
Znova vidíme, že už dávnej minulosti si ľudia uvedomovali vplyv stravy aj pohybu na zdravie. Aj v súčasnosti sa oblasti zdravej výživy venuje veľká pozornosť, napriek tomu chorý nevie, aká strava je pre neho správna a nevie ani to, že nie každá pohybová aktivita je pre neho vhodná. A keď navštívi lekára, ten mu povie,
- aby schudol, ale nepovie mu, ako má schudnúť,
- aby sa zdravo stravoval, ale ak chorý už roky neje vysmážané, tučné a údené jedlá... v tom prípade mu nevie lekár viac poradiť,
- o negatívnom vplyve stresu, ale pošle ho k psychiatrovi pre lieky na ukľudnenie,
- o potrebe pohybu, ale neporadí mu, ktoré cvičenie je pre neho najlepšie.
Pre mnohých chorých je jednoduchšie sa alibisticky schovávať za takúto medicínu, odvolávať sa na tituly, vedecké poznatky a múdrosti „novodobých bohov v bielych plášťoch", ako začať používať svoj zdravý rozum a hľadať inde ako za dverami ordinácie. A riadiť sa podľa starovekej múdrosti:
" Človek pomôž si, aj boh ( príroda, život ) ti pomôže."
Názor Hippokrata na chorobu:
„ Choroby neprichádzajú z neba, ale vyvinú sa z našich každodenných hriechov proti prírode.“
Čo sú dnes „ hriechy proti prírode " ?
- užívanie liekov, ktoré možno pomôžu, ale s istotou uškodia
- konzumácia mäsa zvierat, ktoré žijú v podmienkach pre nich neprirodzených, zabíjaných drastickými metódami, bez obradu vďaky za ich telá ( mäso).
- chemické látky ( jedy), ktoré sa používajú pri pestovaní plodín, zostávajú v plodinách a devastujú životné prostredie
- stres ako dôsledok nerešpektovania svojich daností, potrieb a limitov
Najväčšie hriechy proti prírode - nerešpektovanie základných potrieb tela:
1. Pravidelný príjem stravy ( aspoň 3 x jedlo: raňajky, obed, večera) v pohode, pomalé jedenie s precítenm vďaky za jedlo.
2. Raňajky teplé, s prevahou tej energie ( jin / jang ), ktorá chýba v tele.
3. Ovocie sezónne, z našej zemepisnej šírky, jesť iba doobeda.
4. Teplá polievka na obed. Podstatná časť bielkovín na obed.
5. Olovrant – zelenina ( šťavy, šaláty).
6. Večera ľahká, menšie množstvo, najneskôr do 19.hod.
7. Denný príjem tekutín: 0,03l / kg váhy. Z toho 2/3 čistá voda ( kvalitná, nie minerálna, nesýtená.) Napr. pri váhe 60 kg je to spolu 1,8 l tekutín, z toho 1,2 l čistej vody. Väčšie množstvo vody je záťaž pre ľadviny aj lymfatický systém. Ráno po zobudení piť najviac čistej vody, teplej cca 30 ⁰C.
8. Spánok 8- hodinový. Najkvalitnejší je medzi 22. hodinou a polnocou. Teplota pri spánku 18⁰ - 19⁰C, vlhkosť vzduchu 55% - 65%. Ľadviny ( a nadľadviny) potrebujú pre svoju úplnú regeneráciu 9-hodinový spánok!
9. Dostatok kvalitného, vhodného pohybu. Ranné cvičenie pri otvorenom okne. Cvičenie SM systém - kondícia chrbtice, prevencia aj liečba jej poškodení.
Zdravú stravu môžeme definovať ako
1. správnu stravu – určenú pre tých, ktorí majú tráviaci systém v poriadku
2. liečivú stravu – určenú pre tých, ktorý majú narušený tráviaci systém
Správna strava je taká, ktorá:
1. udržiava tráviaci systém v dobrej kondícii, popr. ho posiľňuje a pozitívne vplýva na ostatné systémy (cirkulácia krvi a lymfy, pH, chladenie, imunita, detoxikácia
2. je ľahko straviteľná
3. nezaťažuje telo zbytočnými látkami anorganického pôvodu (stabilizátory, konzervanty, farbivá, ochucovadlá )
4. dodá telu potrebnú energiu
5. je zdrojom minerálov v organickej forme, živín, vitamínov a stopových prvkov
Liečivá strava je taká, ktorá:
1. rýchlo normalizuje pH krvi a tela
2. rýchlo upravuje správne prietoky krvi a podporuje tok lymfy
3. pozitívne vplýva na imunitný systém
4. regeneruje sliznice žalúdka, dvanástorníka a tenkého čreva
5. upravuje činnosť tráviacich orgánov
6. podporuje regeneráciu a detoxikáciu buniek
7. podporuje alebo tlmí systém ohrevu a chladu
8. spĺňa body 2 až 5 pre správnu stravu
Pri ochorení je nevyhnutné prijímať stravu, ktorá rešpektuje individuálnu kondíciu tráviaceho systému.