ČO JE TO " JOGURT" ?
Jogurt - zdravá potravina, ktorá vzniká IBA vďaka spolupráci Lactobc. bulgaricus a Streptoc. termophillus. Mliečny výrobok sa môže nazývať " jogurt " iba v prípade, že obsahuje OBE tieto baktérie. Ak neobsahuje tieto baktérie, môže byť použitý výraz " jogurtový výrobok ". Táto odborná definícia je posilnená legislatívne vyhláškou EU.
Lactobacillus Bulgaricus - najstaršia a jedinečná probiotická baktéria.
Prečo jedinečná?
Ako jediná probiotická laktobaktéria produkuje D(-) kyselinu mliečnu, ktorá ničí škodlivé baktérie a plesne v črevách vo všetkých vývojových štádiách. D (-) kyselina mliečna má silný protirakovinový účinok, chráni pred rôznym druhom žiarenia a má taktiež silný antioxidačný účinok. Táto kyselina spolu s baktériocínmi a inými bioaktívnymi substanciami vylučovanými bunkami LactobacillusBulgaricus detoxikujú organizmus a podorujú imunitný systém.
Ako jediná laktobaktéria je odolná voči kyslému prostrediu v žalúdku,preto prežije prechod cez žalúdok.
Ako jediná laktobaktéria v spojení so Streptococcus Thermophilus rozkladá kazeín na jednoduché aminokyseliny.
Je najväčšia medzi probiotickými baktériami, má veľmi dobrú schopnosť prichytiť sa na steny čreva, preto rýchlo kolonizuje tráviaci trakt, čím zabraňuje množeniu patogénov (mikróbov spôsobujúcich ochorenia).
Po vstúpení do ľudského organizmu Lactobacillus Bulgaricus stimuluje rast a množenie ostatných probiotických baktérií nachádzajúcich sa v tráviacom trakte, akými sú napríklad L. Acidophilus, L.Lactis, bifidobaktérie a iné.
Vodné probiotiká boli objavené v r. 2010 v Bulharsku, vo vode z prameňa liečivého pútnického miesta. Objavilo sa 8 nových probiotických baktérií, ktoré pri svojom spoločnom pôsobení majú mimoriadny probiotický účinok. Životnosť laktobaktérií z klasických zdrojov v črevách je 11 dní, laktobaktérií z vodných zdrojov až 21 dní. Vodné probiotiká bránia množeniu E.Coli, Zlatý Stafylokokus 746 aj 36, Shigella Flexeri a Proteus Mirabilis.
Najnovší poznatok z výskumu účinkov Lactobacilus Bulgaricus: probiotiká Daflorn podporujú premenu fagocytov M2 (ničia vírusy ) na M1 - bunky, ktoré aktívne vyhľadávajú rakovinové bunky a ničia ich.
Patent na spracovanie jogurtových probiotických baktérií vlastní firma DAFLORN, Bulharsko. Výživové doplnky majú obchodné meno BIOMILK a LAKTERA.
Všetky probiotické produkty fy Daflorn majú svoju ochrannú známku a patenty registrované v Ženeve. Technologická dokumentácia je certifikovaná Národným centrom pre hygienu. Produkty majú exportné certifikáty vydané Ministerstvom zahraničia. Firma Daflorn disponuje integrovaným certifikačným systémom pre kvalitu a bezpečnosť stravy/potravy ISO 22000-2005 – aj kontrolou nad všetkými dodávanými nespracovanými surovinami ( kapsule, mlieko, balenia, rastlinné výťažky a oleje) - všetky majú euro certifikáty.
Produkty Daflorn boli klinicky testované vo Vojenskej zdravotníckej akadémií v Sofii a Národným inštitútom pre pohotovostnú medicínu N.Pigorova a Lekárskymi univerzitami v Sofii a Varne. Kmene LB sú originálne a registrované v Českej Republike v Národnej banke pre zachovaniem mikroorganizmov a bunkových kultúr. Produkty boli analyzované v certifikovaných laboratóriách a neobsahujú žiadne konzervačné látky ani GMO.
Probiotiká môžete objednať v e-shope
Príprava domáceho jogurtu bez jogurtovača.
Potrebujeme:
-
1 balenie štartovacej jogurt.kultúry ( objednať môžete v e-shop)
-
2 l kravského mlieka alebo 1,5 l kozieho mlieka ( kozie mlieko má menej laktózy, preto, aby vznikol aspoň trochu hustý jogurt je lepšie použiť menšie množstvo kozieho mlieka). Ideálne mlieko je čerstvé priamo z chovu ( automaty alebo priamo od chovateľa).
-
Uzatváracie sklenené nádoby – zaváraninové fľaše so závitovým uzáverom ( malé alebo 0,75dl )
-
Staré uteráky alebo deka – na „dunst“
-
Kuchynský teplomer ( bežne možno kúpiť v domácich potrebách)
Postup:
-
Sterilizácia mlieka : prevariť – zahriať na 100⁰ C ( vzkypenie) a vypnúť.
-
Ak používate mlieko pasterizované, zo skúsenosti - aj toto mlieko doporučujem prevariť.
-
Teplé mlieko naliať do sklenených fliaš, v ktorých sa bude „ robiť “ ( vznikať) jogurt a nechať ochladiť na 38-40 ⁰ C.
-
Dať ohriať uteráky alebo deku do rúry na pečenie ( rúru nadstaviť na max 80⁰ C – inak je riziko, že sa Vám začnú piecť alebo že budú príliš horúce ).
-
Očkovanie mlieka: odoberte asi 1,5 dl teplého mlieka a keď jeho teplota bude 40 st. C, nasypte do tohto malého množstva štartovaciu kultútu,premiešajte nie kovovou lyžičkou a nechajte cca 15 min.
-
Keď sa mlieko v poharoch ochladí na 38 - 40 st.C, vlejte do neho štartovaciu kultútu.
-
Zaočkované mlieko uzavrieť a dať do dunstu – zabaliť do teplých uterákov ( deky).
-
Po 16 – 24 hod je jogurt hotový. Má príjemnú sladko-kyslú chuť.
Uskladnenie jogurtu:
-
Pri izbovej teplote – vydrží max 1 deň, potom už je kyslý – to preto, lebo živé laktobaktérie produkujú naďalej špeciálnu kyselinu mliečnu ( jeden z dôvodov, prečo je jogurt zdravý). Kyslý jogurt je vhodný pre ľudí, kt. majú problém so zápchou – už po týždni konzumácie dochádza k normalizácii stolice. Ak má jogurt izbovú teplotu, je možné ho konzumovať aj doobeda. Na raňajky iba v kombinácii s teplým jangovým jedlom ( melta káva, varená kaša, toust, praženica).
-
V chladničke – vtedy sa činnosť laktobaktérií veĺmi spomalí. V tomto prípade nie je vhodné konzumovať jogurt na raňajky alebo doobeda – lebo má silný chladivý účinok a spôsobuje náhlu stolicu ( a s tým spojené krátke kŕče brucha). Ideálne jesť na olovrant alebo na večeru.
Poznámka:
-
Bulhar. laktobaktéria sa množí pri teplote 35 – 39 ⁰C. Pri vyššej teplote neprežije, jogurt zmení štruktúru – oddelí sa srvátka od bielkoviny. Nápoj je jedlý, chutný, je možné trepaním znova spojiť konzistenciu alebo oddeliť hustejšiu hmotu a použiť ako pomazánku. Tekutá časť ( srvátka) je veľmi zdravá - už Hippokrates doporučoval denne piť srvátku – tento zvyk sa dodnes zachoval na talianskom vidieku, kde sú ľudia pri tradičnom stravovaní vitálni aj vo vysokom veku. Srvátku možno použiť na tvár – prírodný výživný lifting alebo aj na niektoré kožné problémy.