ČLÁNOK / Prečo jód nie vždy pomáha štítnej žľaze ?

Štítna žľaza je žľaza s vnútorným vylučovaním – vytvára hormóny tyroxín a trijódtyronín, ktoré sa vylučujú do krvi. Tieto hormóny sú nevyhnutné pre metabolizmus každej bunky. Podporujú aktivitu kyslíka pri oxidácii glukózy, ktorá je pomocou inzulínu ešte pred samotnou oxidáciou rozštiepená na jednoduchšie cukry.  Tyroxín nepriamo zodpovedá za schopnosť bunky vytvárať energiu, ktorú potrebuje pre svoju činnosť. Preto pri nedostatku tyroxínu je citeľný úbytok energie alebo rýchly nástup únavy hlavne v popoľudňajších a podvečerných hodinách.

Poruchy štítnej žľazy – schopnosti produkcie hormónov – patria v súčastnosti medzi veľmi časté ochorenie žien.

Práci s chorými ( hlavne ženami) sa venujem od roku 2008. S cieľom zistenia funkčného stavu tela používam prístroj AMP / ANESA, ktorý je vyvinutý podľa patentovanej metódy zisťovania zloženia krvi na základe termodynamiky chem.reakcií, ktoré v krvi prebiehajú. Vďaka tomuto prístroju a veľkého počtu žien, ktoré ma navštívili práve s rôznymi poruchami štítnej žľazy, som došla k tomuto novému poznaniu:

Je rozdiel medzi pojmami aktivita ( činnosť) štítnej žľazy a produkcia štítnej žĺazy.  Medicína tento rozdiel neponíma. Aktivita štítnej žľazy je primárne ovplyvňovaná CNS – a to sympatickým nervovým systémom, formou zmeny prietokov krvi v štítnej žľaze - jej prekrvením. Ak dôjde k aktivite sympatika – automaticky sa zvýšia požiadavky na hormóny štítnej žľazy (cez regulačný hormón TSH) a telo zvýši prietoky krvi v tomto orgáne. Ak má telo dostatok materiálu na produkciu hormónov ( organická forma jódu, tyrozín, fenylalnín), tak táto produkcia je priamo úmerná aktivite štítnej žľazy. Problémy nastávajú, ak intenzita prietokov krvi cez štítnu žľazu je vysoká alebo v tele nie je dostatok látok, ktoré štítna žľaza potrebuje. Navyše, produkciu štítnej žľazy akoby „zdiaľky“ sleduje imunitný (obranný) systém, lebo vie, že nadbytok hormónov štítnej žľazy je pre celé telo nebezpečný, preto sa za určitých okolností aktivuje – a dochádza k útoku na bunky štítnej žľazy , tzv. autoimunitnému ochoreniu štítnej žľazy.

Toto  v stručnosti popísané poznanie je v princípe nové, odlišujúce sa od medicínskeho ponímania tohto problému: podľa medicíny napr. v prípadoch autoimunitnej poruchy dôjde z nejakých ( neznámych) príčin k poškodzovaniu buniek štítnej žľazy a výsledkom je hypotyreóza. Ak sa včas podchytí (veľmi zriedkavé prípady), tak v začiatočnom štádiu je to hypertyreóza, ktorá sa farmakologickou liečbou takmer vždy po čase vyvinie do hypotyreózy. Keďže medicína ani neskúma príčiny aktivácie imunity smerom k vlastným bunkám, je logické, že práve pri autoimunitných ochoreniach štítnej žľazy nevie chorým pomôcť v zmysle normalizácie imunitného systému, ani regenerácii poškodeného tkaniva žľazy.

Na základe svojho empirického poznania som pochopila mechanizmus porúch štítnej žľazy a to bol základ pre vypracovanie postupov pre nápravu týchto porúch. Výsledky mojich terapií – zmerané a potvrdené na endokrinolog.ambulanciách -  sú toho dôkazom.  (Viď niektoré referencie).

V princípe je 5 kombinácií prietokov, množstva materiálu (jód a fenylalanín) a aktivity imunitného systému.

  1. Normálne prietoky cez štítnu žľazu a normálne množstvo potrebného materiálu: výsledok: normálne množstvo hormónov
  2. Normálne prietoky cez štítnu žľazu a málo materiálu – najčastejšie je to nedostatok jódu v strave. Výsledok: klasická, primárna hypotyreóza ( z nedostaku jódu). Táto porucha sa dá odstrániť zvýšením príjmu organickej formy jódu: morské ryby, morské plody, jód viazaný na nenasýtené mastné kyseliny ( olej Planet zdravja č. 80).  V morských riasach nie je organická forma, ide o KI – jodid draselný, ktorý nie je vhodný pri žiadnej poruche štítnej žľazy.
  3. Zvýšené prietoky cez štítnu žľazu a dostatok jódu. V tomto prípade, keďže úloha štítnej žľazy je aj uskladňovanie jódu do zásoby ( priamo v štítnej žľaze), pri zvýšení prekrvenia dôjde k uvoľneniu  zásobného jódu zo štítnej žľazy a  ku enormnej produkcii hormónov. Dochádza k tyreotoxikóze. Po zvýšení produkcie hormónov sa aktivuje imunitný systém – začne produkovať protilátky, ale keďže zareagoval neskoro,  už nestíha „odpáliť“ producentov ( bunky štítnej žľazy)  a často tento stav medicína rieši vyoperovaním štítnej žľazy a doživotným užívaním syntetického hormónu.

Ak ale v tomto prípade – bod 3 – je imunitný systém v dobrej kondícii, aktivuje sa hneď na začiatku, kedy dôjde k zvýšeniu hladiny hormónov jemne nad normu. Vtedy nedochádza k tyreotoxikóze, ale po krátkom čase k „normalizácii“ hladiny tyroxínu, nie k normalizácii prietokov cez štítnu žľazu a ak prietoky cez štítnu žľazu sa ani po čase  neznormalizujú, výsledkom po niekoľkých mesiacoch  je hypotyreóza na autoimunitnom podklade.

Symtómy týchto prípadov: vysoká výkonnosť na začiatku poruchy, chudnutie, potenie, búšenie srca, vysoký tep, povrchný spánok, krátky spánok bez regenerácie, vyský krvný tlak, chudnutie, nechutenstvo, podráždenosť, výbušnosť, vyčerpanosť...

V tomto prípade, pokiaľ je štítna žľaza príliš produktívna, je IBA užívanie org. jódu nevhodné. Je potrebné znížiť aktivitu štítnej žĺazy, nie "prilievať olej do ohňa".

Osobná konzultácia a AMP/ ANESA meranie vhodným nástrojom je urrčenie príčin poruchy aj cesty k náprave.

  1. Zvýšené prietoky cez štítnu žľazu a nedostatok jódu. Výsledok: vysoká aktivita buniek štítnej žľazy bez materiálu, dochádza k tvorbe uzlíkov, cýst alebo strume. Príjem org. jódu môže pomôcť vtedy, ak je menej zdravých buniek a nie je nebezpečenstvo pre telo, že by došlo k nadmernej produkcii. Pri tejto poruche je sprievodným javom pískanie  alebo šum v uchu ( v ušiach), bolesti hlavy, tlak v hlave.. Riziko tohto prípadu je v aktivácii uzlíkov – ich prerodu do nádoru.

Náprava v prípadoch 3.a 4.je v normalizácii prietokov krvi cez štítnu žľazu! Ako som už spomínala, prietoky sú determinované aktivitou sympatika, t.j. náprava prietokov znamená harmonizáciu CNS – t.j. úplnú elimináciu vedomého stresu a hlavne stresu tela ( podvedomý stres).  

Pomoc telu v normalizácii prietokov cez štítnu žľazu, spolu s radami na elimináciu podvedomého stresu, sú obsahom mojich konzultácií. Cena konzultácie 35,- eur / max 1,5 hod.

 

KONTAKT

0918 986 932

info@planeta-zdravia.sk

Adresa:

Mostová 17, budova AMFORAS – vchod
z pravej strany
92701 Šaľa

Obchodné meno: Ing. Ľubica Melnikov
Sídlo: 925 83 Žihárec 700
IČO: 40 56 41 93
DIČ: 1030089907
IČ DPH: SK1030089907
zapísané na Obvodnom úrade v Galante,
pod č. ŽO-2003/01314-2
a č. OŽP-B/2007/06633-2(-3-4)

Orgány dozoru:
Inšpektorát SOI pre Nitriansky kraj
Staničná 9, P. O. BOX 49A,
950 50 Nitra 1

TU MI MÔŽETE NAPÍSAŤ

Odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním osobných údajov.

Captcha
Ľubica Melnikov
Ľubica Melnikov