ČLÁNOK / Keď sa cítite ako nafúknutý balón

„Nafukovanie“ odlišujeme od pravej plynnatosti. Pocit „ nafúknutého  brucha“ môže byť spôsobený 

a) zmenou objemu čriev – predovšetkým tenkého čreva, ktoré má dĺžku cca 3 – 5 m. Príčinou tejto zmeny objemu čriev sú čiastočne plyny, ale vo väčšej miere je to voda, ktorá sa zhromažďuje v čreve. Začína sa v popoludňajších hodinách – miernym zväčšením brucha a graduje v podvečerných hodinách. Ak nedôjde k pomoci telu, bolesť večer prinúti k ležiacej polohe, kedy dochádza k úľave bolesti, ale nie k úplnému odstráneniu problému.

b) rozšírením ciev portálneho systému čriev ( cievny systém, ktorý odvádza krv z tenkého čreva do pečene). Príčinou je nahromadenie krvi v pečeni, následne spomalený tok lymfy v hepatálnno-portálnom systéme, hrmomadenie krvi a lymfy v tomto transportnom systéme. Celý proces môže byť sprevádzaný nielen pocitom diskomfortu, ale tiež bolesťou brucha. 

Okrem bolesti brucha a nepríjemnému pocitu z jeho zväčšenia, sa pridružujú ďalšie nepríjemnosti: návaly tepla, náhly vzostup vnútornej nervozity a podráždenosti, únava, krútenie hlavy, slabosť, neadekvátne reakcie na okolie, zvyšujúci sa stres.

Nájsť a vedieť odstrániť príčinu tohto javu znamená nápravu činnosti nielen tenkého čreva, ale celého tráviaceho procesu.

Pri hľadaní odpovede je nevyhnutné pochopiť zložitosť celého tráviaceho procesu. Treba vedieť, že prostredie v žalúdku je silno kyslé, prostredie v tenkom čreve zásadité. Prechod – premena týchto dvoch prostredí – natrávenej stravy – prebieha v dvanástorníku. V tejto prvej časti tenkého čreva dochádza k neutralizácii kyslej natráveniny (chýmusu) pomocou žlče a pankreatických enzýmov. Ak nedôjde k úplnej neutralizácii v dvanástorníku, natrávenina postupuje do ďalšej časti tenkého čreva , kam prináša so sebou čiastočne kyslé prostredie. Následne dochádza k obrannej reakcii tenkého čreva, lebo jeho sliznica nie je uspôsobená na takúto situáciu. V  snahe o elimináciu vzniknutého problému dochádza automaticky k zmene prekrvenia tenkého čreva. Sprievodným javom býva zmena teploty tenkého čreva, čo má za následok premnoženie baktérií a zmenu vo vylučovaní tráviacich a aktivačných enzýmov.

Aby nedošlo k prehriatiu a tým aj zmene teploty prostredia chemických reakcií v tráviacom procese, črevo začína zhromažďovať v sebe vodu – ako obranný mechanizmus proti prehriatiu – aby dokázalo udržať správnu teplotu v čreve a zároveň zmiernilo kyslosť prostredia. Ale zvyšky kyseliny vstupujú do chemických reakcií a vznikajú plyny.

Stručne: prvotnou príčinou zmeny „chémie“ tenkého čreva je nesprávne pH prostredia v tenkom čreve a teplota chemických reakcií. V zdravom tenkom čreve prebieha enzymatické štiepenie takmer v zásaditom prostredí. Ak táto podmienka nie je splnená, charakter chemických reakcií sa mení, tráviace procesy sú narušené a telo sa snaží tento problém riešiť – mení sa cirkulácia krvi v tenkom čreve, aby sa dokázala udržať aspoň správna teplota prostredia. Práve hromadenie a zadržiavanie vody je záchranným mechanizmom tenkého čreva s cieľom ochladiť sa a zmierniť kyslosť prostredia – doslova „zriediť“ kyseliny a tak sa priblížiť k požadovanému pH prostredia.

V druhom prípade, kedy krv so živinami z tenkého čreva sa do pečene posúva veľmi pomaly, je príčinou pečeň. Dôvodov jej narušenej činnosti je viac - únava z produkcie žlče ako odpoveď na veľmi kyslú žalúdočnú kyselinu, nesprávna strava a tiež nespokojnosť a kritickosť človeka alebo cholerická povaha.

Reakcia tenkého čreva na poruchu v činnosti žalúdka, pankreasu a pečene je vážnym zásahom do prirodzeného prúdenia lymfy v hlavnom lymfatickom systéme, ktorý je napojený na črevá. Telo sa snaží prispôsobiť sa novej situácii, vodu používa predovšetkým na „chladenie motora“ a dochádza k sérii zmien v tele. Žiaľ, táto nová situácia má značne negatívny vplyv na termodynamické procesy tela, cirkuláciu krvi a lymfy v tele a predovšetkým na acido-bázickú rovnováhu. Dochádza k prehrievaniu niektorých častí tela, prekysleniu tela , spomaleniu toku lymfy, zmenám krvného tlaku a narušeniu činnosti celého hormonálneho systému.

Bolesť, pociťovaná pri tomto zdravotnom probléme je znakom:

  1. Zmeny objemu tenkého čreva

  2. Zúženého a poškodeného kapilárneho systému tenkého čreva

  3. Tlakom na steny tenkého čreva v miestach, kde je pravdepodobne ďalšia anomália – zúženie alebo skrútenie tenkého čreva

  4. Podráždeného nervového systému tráviacich orgánov, predovšetkým blúdivého nervu

10. Príčin "nafúknutého" brucha:

1. Zle požutá strava - sťažuje prácu žalúdka, ktorý reaguje na hltavé a rýchle jedenie zmenou produkcie žalúdočnej kyseliny - ako množstva, tak aj jej kyslosti

2. Nestrávené jedlo z večera - jedlo pred spánkom zostáva v žalúdku takmer do rána - telo odpočíva, strava je doslova vovodorovnej polohe, pohyb stravy je značne spomalený - žalúdok už ráno je unavený a posúva po vstaní prekyslenú stravu do dvanástorníka, čo je záťaž na žlč a pankreas.

3. Kyslosť žalúdočnej sťavy - vysoká kyslosť ( z horeuvedených dôvodov alebo z pretrvávajúcej zmeny aktivity žalúdočnej sliznice - zaťažuje žlč a pankreas - v dvanástorníku nedôjde k správnej neutralizácii a tým je zmeneý charakter chemického prostredia v tentkom čreve.

4. Nesprávne zloženie pankreatických enzýmov, ktoré priamo zodpovedajú za metabolizmus bielkovín, tukov, uhľohydrátov. Ak niektorého enzýmu je málo, potrava sa nevie správne rozložiť, chemické reakcie sú narušené a mení sa teplota chemického prostredia v tenkom čreve.

5. Nedostatok žlče alebo jej nepravidelné vylučovanie alebo slabé zloženie žlče - ovplyvňuje stupeň neutralizácie kyslej potravy zo žalúdka. Ak je málo žlče, nedochádza k úplnej neutralizácii potravy v dvanástorníku a do tenkého čreva postupuje kyslá potrava, čo je veľký problém pre trávenie.

6. Hromadenie krvi v pečeni, spomalený tok lymfy v pečeni a následne porucha v jej činnosti

7. Prehriata (príliš prekrvená) sliznica tenkého čreva - rozšírené žilky a zúžené tepničky v sliznici. Táto porucha je dôsledkom dlhodobých nepriaznivých chemických reakcií v tenkom čreve v dôsledku nesprávnej stravy a stravovacích návykov a tiež ako dôsledok horeuvedených príčin. Tenké črevo sa nevie dostatočne ochladiť, hromadí v sebe vodu, prehriaty lymfatický systém ovplyvňuje tok lymfy z nôh, dochádza k celulitíde, opuchu nôh a pocitu ťažkých nôh, k priberaniu v nohách.

8. Nedostatok aktivačných enzýmov v tenkom čreve - následok poškodenia sliznice - strava, žlč, kyslé prostredie, zápal, infekcia. Pankreatické enzýmy sú prítomné v tenkom čreve, ale musia byť aktivované. AK nie sú, nevstupujú do metabolizmu látok (živín).

9. Zúženie tenkého čreva- komplikuje plynulý posun stravy.

10. Nesprávne zloženie mikroflóry hrubého čreva.

Odstránenie problému nadúvania brucha spočíva v odstránení všetkých príčin, ktoré spôsobujú uvedený stav. Keďže sa jedná o zdravotný problém, pri ktorom môže byť príčin viacero, je náročné presne určiť príčinu tohto problému. Vyžaduje si spoluprácu chorého,  jeho pozorovaciu aktivitu, trpezlivosť so svojím telom a dodržiavane terapeutického postupu.

Prvým krokom je AMP analýza krvi po obede, keď je tráviaci trakt v plnej výkonnosti. Podľa získaných parametrov je možné určiť, ktoré príčiny sú bezprostredné. Zároveň sa posudzuje obvyklá strava chorého, čas jedenia, kombinácie, stupeň stresu.


Skúsenosť klientky: 

Dobrý deň p.Melnikov,

chcem sa Vám z celého srdca poďakovať za mňa a môjho syna,že ste hlavne mňa naštartovala k zdravšiemu životu a tým sa má aj môj syn aj po zdravotnej stránke oveľa lepšie,teda je úplne zdravý.....a za to vďačím naozaj Vám,to čo ste dokázala vy urobiť so mnou,mojím zdravím sa nepodarilo doteraz žiadnemu lekárovi a to som ich navštívila dosťa dlhé roky....

Spustila ste vo mne pomyselný štartovací gombík k správnemu a hlavne reálnemu pohľadu na život,čo ovplyvnilo samozrejme aj moje zdravie,s Vami som si uvedomila čo je v živote podstatné a prečo sa mám menej stresovať a inak vnímať ľudí okolo seba,som kľudnejšia,vyrovnanejšia,teším sa zo života,aj z úplných maličkostí,viem si vychutnať dni so synom,nereagujem na všetko podráždene/ako predtým/,snažím sa byť sama so sebou spokojná a tým je spokojná aj moja rodina... 

Ako som si toto všetko štepovala do seba,do života,moje problémy s trávením začali ustupovať,samozrejme som užívala vaše preparáty, s nimi ako zázrakom mi hneď bolo oveľa lepšie,vysadila som všetky lieky,ktorými ma lekári dlhé roky akože liečili,len nevyliečili,a teraz neužívam už vôbec nič,len mám upravenú stravu/nehovorím,že nezhreším/veď rada jem,len si vyberám čo jem,pomohla mi hlavne pohánková kaša na raňajky/zvykol si na ňu aj syn/tá mi naštartuje deň....

Môj život sa veľmi zmenil,je kvalitnejší,hlavne tým,že už netrpím bolesťami žalúdka,nadúvaním,intoleranciou na laktózu,môžem si už dopriať aj mliečne výrobky,

je to úplne iný pocit zo života,som šťastnejšia..... a to vďaka Vám,velké poďakovanie Vám,milá p.Ľubica, želám Vám veľa spokojných klientov,tak ako som ja vďačná za všetko čo ste pre mňa urobila a nebolo to málo....

H.E.

 

 

KONTAKT

0918 986 932

info@planeta-zdravia.sk

Adresa:

Mostová 17, budova AMFORAS – vchod
z pravej strany
92701 Šaľa

Obchodné meno: Ing. Ľubica Melnikov
Sídlo: 925 83 Žihárec 700
IČO: 40 56 41 93
DIČ: 1030089907
IČ DPH: SK1030089907
zapísané na Obvodnom úrade v Galante,
pod č. ŽO-2003/01314-2
a č. OŽP-B/2007/06633-2(-3-4)

Orgány dozoru:
Inšpektorát SOI pre Nitriansky kraj
Staničná 9, P. O. BOX 49A,
950 50 Nitra 1

TU MI MÔŽETE NAPÍSAŤ

Odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním osobných údajov.

Captcha
Ľubica Melnikov
Ľubica Melnikov