ČLÁNOK / Krása ženy pramení v jej zdraví.

Krása ženy má korene v jej zdraví. 
Zdravie je prejav rovnováhy na všetkých úrovniach bytia - telo, myseľ, vzťahy, financie, tvorivosť alebo práca. 

Všeobecný pohľad na zdravie človeka: 

Organizmus človeka sa za každých okolností snaží udržiavať rovnováhu svojho vnútorného prostredia ( tzv. homeostázu) a zároveň opraviť akékoľvek poškodenia. Tieto veľmi zložité obranné mechanizmy sa nazývajú „ liečivá sila prírody“ ( po latinsky „vis medicantris naturae“ ).

Už Hippokrates ( pred 2500 rokmi)  vedel, že :

„ Telo lieči svoje choroby “.

Aj ľudová múdrosť hovorí, že : „ Lekár lieči, príroda  uzdravuje.“

O samouzdravovacích schopnostiach tela sa mohol presvedčiť každý, kto prekonal chrípku. Chrípka je vírusové ochorenie, na ktoré moderná medicína nemá liek. Antibiotiká pôsobia na baktérie, nie na vírusy. Preto jedinou možnosťou, ako prekonať toto ochorenia je podporiť obranné mechanizmy tela -  pokoj na lôžku, primerané teplo, prísun vitamínov, pitný režim.

V princípe to znamená, že keď sa telo „pokazí“, vie sa aj „opraviť“. Potrebuje ALE  k tomu VHODNÉ PODMIENKY. Syntetické lieky nevytvárajú v tele podmienky pre uzdravenie. Iba brzdia a potláčajú narušené prirodzené mechanizmy.

" Spoločnosť nás učí, ku ktorému lekárovi ísť a neučí, ako byť  zdravým. “

Aj preto ľudia :

  • nevedia aká strava je pre nich vhodná,
  • nemajú poznatky o tom, že každé jedlo má termodynamické účinky na celé telo ( viď zahrievajúci účinok zázvorového čaju – extrémny príklad),
  • neprispôsobujú svoju stravu ročnému obdobiu,
  • stravovacie návyky podriaďujú hektickému životnému štýlu ( napr. neraňajkujú alebo  jedia veľa neskoro večer ),
  • ich strava nie je nutrične ani energeticky vyvážená..

Výsledkom tohoto  nie je iba častá nadváha, ale predovšetkým 

  • poškodený tráviaci systém ( pomalé trávenie, nafukovanie, gastritída, ulcerózna kolitída, Crohnova choroba..... ),  
  • problematická stolica ( stolica obdeň, zápcha, syndróm dráždivého čreva, poškodená mikroflóra hrubého čreva ),
  • rôzne potravinové intolerancie ( na lepok, laktózu, bielkovinu krav.mlieka, histamín...),
  • úbytok energie,
  • podráždenosť, apatia,
  • zlý spánok...

 Ale tiež narušený imunitný systém – lebo imunitný systém je naviazaný na sliznice tráviaceho systému, preto dlhodobé narušenie trávenia vedie k  poškodeniu slizníc a tým k oslabeniu imunity alebo k jej neadekvátnym, aktivitám  – alergiám.

Medicína nerešpektuje to, čo vedel už v  18.storočí  F. Hoffman, nemecký lekár a chemik:

„ Lekár je pomocníkom prírody, nie vládcom.“

Byť  POMOCNÍKOM prírody! To je cesta ku zdraviu. Poznať prírodu, jej zákonitosti v tele, porozumieť jej a rešpektovať ju!

Každé ochorenie (porucha v tele)  má svoje mechanizmy, ktoré sa prejavujú formou rôznych symptómov. Náprava mechanizmov znamená aktiváciu normálnych procesov v tele a vyžaduje si rešpektovanie všetkých vzájomných interakcií v tele. 

Aby sa orgán mohol zregenerovať a následne normálne fungovať, potrebuje byť správne prekrvený. Práve poruchy prekrvenia sú základnou príčinou poruchy orgánu.

Vedieť napraviť prietoky krvi a lymfy v jednotlivých orgánoch alebo častiach tela, znamená harmonizovať  CNS a zrevitalizovať cievny a lymfný systém celého tela.  

 

Ďalšou nevuhnutnou podmienkou podpory regenrečných schopností tela je kvalitný spánok. 

Telo sa regeneruje IBA počas spánku. S dľžkou a kvalitou spánku úzko súvisí nielen už spomínaná strava, ale hlavne životospráva a stres.  Ťažko dosiahnuteľné ciele, ktoré nerešpektujú danosti, potreby a limity človeka,  vedú k prepínaniu sa ( doslova k prehrievaniu tela), následkom čoho sa telo nevie večer „ochladiť“ - spánok je povrchný alebo krátky a v noci  nedôjde k regenerácii. Človek sa ráno zobudí „svieži“ iba vďaka  vyššej aktivite sympatického nervového systému ( vyššia aktivita naďlaviny, štítnej žľazy, srdca, mozgu ), ale  cíti, že telo ( svaly) nie sú až tak oddýchnuté... častým javom je nechuť na raňajky ( útlm parasymatického nerv. systému).  Následkom nekvalitného spánku môže byť po určitom čase vysoký krvný tlak,  poruchy  činnosti štítnej žľazy, bolesti hlavy, pokles libida, narušené trávenie, poruchy pohybového aparátu, oslabená imunita, alergie, neschopnosť schudnúť, celulitída, syndróm vyhorenia... alebo až ťažké ochorenia.

Stres tela ( nezávislý od vedomia ) – nerovnováha centráneho nervového systému – vyššia aktivita sympatika, nižšia aktivita parasympatika. Nižší stupeň stresu , tzv. pozitívny stres, nám pomáha pri výkone ( hlavne psychickom). Problém nastáva, ak je aj tento stres dlhotrvajúci ( permanentný) a nedôjde k jeho útlmu večer. Horší prípad je, ak je stupeň stresu  vyšší alebo nárazový... každý takýto výkyv CNS znižuje schopnosť CNS dostať sa do rovnováhy, dochádza k dlhodobo vyššej aktivite nadľadvín, ľadvín, štítnej žľazy, srdca a prehrievaniu pľúc. Pľúca sú spojené s kožou, koža je najväčší termoregulačný orgán tela... ak sa koža cielene neudržuje v dobrej kondícii, po čase tiež stráca schopnosť chladiť a zohrievať telo... a dochádza k prechladnutiu, virózam alebo k bolestiam hlavy, vysokému krvnému tlaku. Aj na tomto mechanizme je vidieť súvis medzi stresom a kondíciou imunity,  lebo imunitný systém je závislý AJ od kondície lymfatického systému, ktorý je priamo spojený s kožou.

V tele všetko so všetkým súvisí. Strava ovplyvňuje kondíciu orgánov, orgány ovplyvňujú myslenie. Myslenie vplýva na prežívanie – emócie – tie priamo vplývajú na nervový systém. Nervový systém determinuje aktivitu hormonálneho, ale hlavne cievneho systému - určité orgány sa viac dokážu prekrviť – napr. sčervenanie tváre pri zahanbení alebo hneve...

Vedomý stres vplýva na kondíciu tráviaceho systému – pri strese ani nemáme chuť jesť. Znížený alebo žiadny príjem stravy počas dňa  spôsobí nárazový príjem večer – po uvoľnení stresu. Dôjde k veľkej záťaži celého trávenia ( to, čo malo trávenie vykonávať celý deň, by malo zrazu naraz – čo je proti jeho prirodzenosti), preto dôjde k jeho poškodeniu a toxikácii tela produktami nesprávneho trávenia.

Ak sa chorý chce uzdraviť, nielen sa liečiť, je nevyhnutné, aby:

  • poznal príčiny ochorenia a bol ochotný ich odstrániť
  • vedel, čo v jeho tele nefunguje normálne a vedel, ako pomôcť telu k náprave
  • pochopil  zmysel choroby a rešpektoval zmeny, ku ktorým ho choroba vyzýva

 

Skúsenosti  klientov : REFERENCIE

KONTAKT

0918 986 932

info@planeta-zdravia.sk

Adresa:

Mostová 17, budova AMFORAS – vchod
z pravej strany
92701 Šaľa

Obchodné meno: Ing. Ľubica Melnikov
Sídlo: 925 83 Žihárec 700
IČO: 40 56 41 93
DIČ: 1030089907
IČ DPH: SK1030089907
zapísané na Obvodnom úrade v Galante,
pod č. ŽO-2003/01314-2
a č. OŽP-B/2007/06633-2(-3-4)

Orgány dozoru:
Inšpektorát SOI pre Nitriansky kraj
Staničná 9, P. O. BOX 49A,
950 50 Nitra 1

TU MI MÔŽETE NAPÍSAŤ

Odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním osobných údajov.

Captcha
Ľubica Melnikov
Ľubica Melnikov